Over Klinkers

Klinkers is een trots familiebedrijf dat unieke bakstenen produceert. We bouwen op meer dan 85 jaar ervaring, doorgegeven van generatie op generatie.

Met lössklei uit de omgeving van Maastricht maken wij stenen op maat. Die bakken we in onze traditionele vlamoven.

Ons assortiment is eindeloos en onze bakstenen zijn, na een strenge selectie met de hand, kleurvast en van hoge kwaliteit.

Stenen met karakter

Steenfabriek Klinkers maakt bakstenen met een eigen karakter. Iedere steen in ons receptenboek heeft een eigen kleur, vorm en stijl. Zulke stenen maak je niet zomaar. Ze vergen veel geduld, kennis van je materiaal en ambachtelijke precisie. Dat heeft Klinkers. Ons familiebedrijf, werd opgericht door de gebroeders Klinkers en profiteert van meer dan 85 jaar aan kennis en ervaring, doorgegeven van generatie op generatie in de familie. We maken traditionele bakstenen. We gebruiken hiervoor steeds modernere technieken. Die maken ons werk makkelijker en onze stenen beter, zodat we betrouwbaar kunnen leveren in binnen- en buitenland.

Stenen in grote en kleine aantallen

Onze steenoven werkt 24 uur per dag, iedere dag van het jaar. Grote partijen kunnen we zeker aan. Daarbij houden we ook ruimte voor kleine oplages. Die gaan we maken. We produceren met een klein, vertrouwd team dat goed op elkaar is ingespeeld. Zo blijven we flexibel en houden we korte lijnen met elkaar en met onze klanten.

Handvorm of handgemaakt

Bij Klinkers houden we vast aan de roots van ons ambacht. Voor renovatieprojecten van monumentale panden maken we stenen volledig met de hand, op maat. Wij zijn één van de weinige fabrieken waar dit ambacht actief wordt doorgegeven. Zo hebben we altijd steenvormers in dienst die op ambachtelijke wijze stenen kunnen maken.

De tijd staat niet stil. Al onze stenen met de hand maken is niet mogelijk en ook niet wenselijk. Het grootste deel van onze bakstenen wordt gemaakt in een handvorminstallatie. Die geeft onze stenen een natuurlijke uitstraling: alsof ze met de hand gemaakt zijn. De handvorminstallatie is geschikt voor het vormen van grote oplages stenen, die niets inleveren aan uitstraling en karakter.

Kleurvast, van hoge kwaliteit

Bij Klinkers bakken we onze bakstenen relatief lang. Ze brengen twee weken door in de oven. Daarbij worden de bakstenen in verschillende stappen opgewarmd en daarna weer geleidelijk gekoeld. De lange baktijd heeft twee voordelen:

  1. Onze stenen behouden hun kleur langer dan reguliere bakstenen.
  2. De bakstenen uit onze vlamoven zijn minder vatbaar voor verwering en invloeden van buitenaf.

Door de temperatuurverschillen in de vlamoven krijgen onze stenen een natuurlijk kleurverloop. Dat betekent dat we achteraf creatief kunnen selecteren: alle stenen strak in dezelfde kleur of een speelse variatie van verwante tinten.

Meer weten over ons familiebedrijf?
Bel Klinkers via +31 (0) 433 478 333